Ken je de bekende bekende Amsterdamse grachten en de prachtige geschiedenis hiervan?

Amsterdam staat ook bekend als het Venetië van het Noorden vanwege de vele grachten, bruggen en eilanden die het heeft. De drie grote grachten in de stad zijn Keizersgracht, Herengracht en Prinsengracht. Ze zijn ontstaan in de Nederlandse Gouden Eeuw in de 17e eeuw. De grachten vormen concentrische halfronde gordels die om Amsterdam heen lopen. De gordels worden ook wel grachtengordel genoemd. Langs de belangrijkste grachtengordels staan meer dan 1500 monumentale panden. De 19e eeuwse grachten staan op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Weet je al iets over de geschiedenis van de Amsterdamse grachten?

De Amsterdamse grachten vormen een systeem dat de stad in het verleden in staat heeft gesteld om handel te drijven en zich met succes te verdedigen. Dit is het resultaat van een zorgvuldige stadsplanning in de 17e eeuw. In die tijd was de immigratie op haar hoogtepunt en was er behoefte aan een uitgebreid plan voor de ontwikkeling van de rondvaart Amsterdam korting voor alle bezoekers. Grachtengordels werden aangelegd om een effectieve stadsontwikkeling mogelijk te maken, vooral in de woonwijken. Een buitengracht, de Singelgracht, werd toen aangelegd voor waterbeheer en verdediging. Als u een rondvaart maakt door Amsterdam kunt u dit zelf zien.

In het plan is voorzien in grachten die de hoofdgrachten langs de radii met elkaar verbinden. Het bestaat ook uit een aantal parallelle kanalen, een gracht langs de binnenrand en meer dan 100 bruggen. Het werk aan deze bruggen begon in het westen en ging verder naar het oosten. De bouw van de noordwestelijke structuur begon in 1613 en duurde tot 1625. Het zuidelijke deel van de kanalen werd pas in 1664 opgestart en de werkzaamheden aan het kanaal verliepen langzaam als gevolg van de economische depressie.

Keizerscgracht is een van de bekendste grachten in Amsterdam. Welke moet je nog meer op je lijstje zetten om te gaan bewonderen?

Keizergracht: De gracht wordt ook wel de Keizergracht genoemd. Het is de breedste gracht van de Grachtengordel en is de tweede. De gracht is vernoemd naar de Heilige Roomse keizer Maxmilianus I.

Singel: Amsterdam (in de middeleeuwen), werd omringd door het Singel. Tussen 1480 en 1585 fungeerde de gracht als een gracht. Na 1585 groeide Amsterdam buiten de grenzen van het Singel. De gracht begint bij de IJ-baai en loopt door tot aan het Muntplein. Het Singel raakt op dit punt de Amstel. De gracht is momenteel de binnenste in de halfronde gordel van de Amsterdamse grachtengordel. Het is anders dan de Singelgracht die in de 17e eeuw de buitenste stadsgrens vormde.

Prinsengracht: De Prinsengracht, ook wel bekend als de Prinsengracht, is de langste gracht van de stad. Het is ook de buitenste (vierde) gracht in het systeem. De gracht ontleent zijn naam aan de Prins van Oranje. Het merendeel van de huizen langs de gracht is ontwikkeld in de Nederlandse Gouden Eeuw. Verschillende bruggen gaan over de grachten; ze sluiten echter niet aan op de straten van de Jordaan. Interessante plekken langs de gracht zijn onder andere het Anne Frank Huis, de Noordermarkt en de Westerkerk. U kunt aan boord van een rondvaartboot gaan om deze bezienswaardigheden van dichtbij te bekijken.

Amsterdam heeft nog vele indrukwekkende grachten, weet je welke dat zijn?

Zwanenburgwal: De Zwanenburgwal, gelegen in het midden van Amsterdam, is zowel een straat als een gracht. In dit gebied woonden twee opmerkelijke persoonlijkheden – Spinzoa, de filosoof, en Rembrandt, de schilder. De straat werd in 2006 door de lokale bevolking tot een van de mooiste van Amsterdam gekozen. De Zwanenburgwal verbindt de sluisdeur van Sint Antoiniessluis met de Amstel. Oorspronkelijk heette het Verversgracht, naar de textielbedrijven die zich langs de gracht hadden gevestigd.

Brouwersgracht: De gracht, gelegen in het centrum van de stad, maakt deel uit van het grachtenstelsel dat de Keizersgracht, Herengracht, Singel en Prinsengracht met elkaar verbindt. De gracht vormt de noordelijke grens van de gordel. Ook de Brouwersgracht vormt een straat die erkend wordt als een van de meest aantrekkelijke in de stad.

Kloveniersburgwal: Langs de zuidkant van de grachtengordel loopt de Kloveniersburgwal, die de Nieuwmarkt en de Amstel met elkaar verbindt. De Kloveniersburgwal ligt aan de rand van het middeleeuwse Amsterdam. In de 17e eeuw werd de oostelijke kant van de gracht vrij dichtbevolkt. Nu zijn hier enkele van de grootste herenhuizen van de stad te vinden. Een van de mooiste is het Trippenhuis, waar tegenwoordig de KNAW in gevestigd is. De Kloveniersburgwal was gewild bij de bestuurders van de Nederlandse Oost-Indische Compagnie. De reden hiervoor was dat het dicht bij de Oude Hoogstraat lag, het zenuwcentrum van de compagnie.

Seranggracht, Lamonggracht, Brantasgracht en Majanggracht: Dit zijn de meest recente grachten die in Amsterdam zijn aangelegd. Ze zijn in 1995 ontstaan langs het Java-eiland, dat door de mens is aangelegd. Moderne grachtenpanden met traditionele vertolkingen voeren langs deze grachten. De huizen zijn ontworpen door 19 Nederlandse architecten. Er zijn negen metalen bruggen met sierlijke ontwerpen over de grachten ontwikkeld om fietsers en voetgangers met gemak over de grachten te helpen.

https://ticketforsale.nl/

Registreer u vandaag nog en word lid van ons platform

Wil jij jouw blogs delen en een breed publiek bereiken? Wacht niet langer en registreer je vandaag nog op Gouden-tip.nl

Gerelateerde artikelen die u mogelijk interesseren

Gerelateerde berichten

Lichtsculpturen: De Sterren van het Light Festival

Het light festival is een betoverend evenement dat steden en parken omtovert tot magische landschappen vol licht en kleur. Eén van de grootste trekpleisters van deze festivals zijn de indrukwekkende lichtsculpturen. Deze kunstwerken van licht trekken bezoekers van alle leeftijden aan en brengen een unieke ervaring die je niet snel zult vergeten. Wat maakt lichtsculpturen zo bijzonder en hoe dragen ze bij aan de magie van het light festival?  De magie van lichtsculpturen  Lichtsculpturen zijn een vorm van kunst waarbij licht de hoofdrol speelt. Deze sculpturen worden gemaakt door getalenteerde kunstenaars die spelen met verschillende lichtbronnen, materialen en technologieën om adembenemende effecten te creëren. De sculpturen kunnen variëren van abstracte vormen tot realistische beelden, elk met hun eigen unieke uitstraling en verhaal.  De technieken die gebruikt worden om lichtsculpturen te maken zijn divers. LED-lampen, projectoren en zelfs traditionele gloeilampen kunnen allemaal worden ingezet om verbluffende effecten te bereiken. Vaak worden

Gepubliceerd door Gouden Tip.nl