Voorbereiding voor een beugel

Op jongere leeftijd wordt er verteld dat je een beugel moet of dat je in aanmerking komt voor een beugel. Sommige kinderen vinden dit totaal niet erg, maar het kan ook zijn dat je het liever niet wilt omdat je het niet mooi vindt staan en/of omdat je denkt dat het pijn gaat doen. 

Wanneer de tanden al op jonge leeftijd scheef, naar voren of juist naar achteren gaan staan, dan wordt er door een arts aangeraden om een beugel te nemen. Zo heb je later geen last van scheefstaande tanden. 

Wanneer een beugel? 

Wanneer heb je dan eigenlijk een beugel nodig? Een beugel wordt vaak in de jongere leeftijd van ongeveer 11/12 jaar al aangeraden. De beugel zorgt er dan voor dat de tanden recht komen te staan. Met scheve tanden kan het zijn dat je je ongemakkelijk voelt of dat het pijn doet tijdens het eten en/of poetsen. Ook steeds meer volwassenen nemen om deze redenen een beugel. Ze voelen zich onzeker wanneer ze lachen of ze hebben problemen met hun gebit. 

Het kan ook zijn dat er sprake is van een groeiachterstand in de onderkaak. Dan wordt er een blokbeugel gebruikt om de onderkaak te beïnvloeden. 

Voorbereiding

Wanneer eenmaal is besloten om een beugel te nemen, zijn er nog een aantal voorbereidingen voordat de beugel geplaatst wordt. De voorbereiding en behandeling wordt gedaan door een tandarts of door een orthodontist. Zij maken een analyse, behandelplan en een begroting die het beste bij de situatie past. Tijdens het onderzoek worden er foto’s van het gebit gemaakt. Ook worden er gebitsmodellen van het gebit gemaakt, waarbij je goed de stappen moet uitvoeren om te voorkomen dat je het vaker moet doen. Uiteindelijk wordt er verteld welke type beugel je nodig hebt en hoe lang deze gedrage moet worden. Het kan ook zijn dat er verschillende beugels gedragen moeten worden om de stand van de tanden goed te veranderen. 

De beugel 

Dan is het zover, je krijgt je beugel. Het verschilt per persoon welke beugel er nodig is om het juiste resultaat te creëren. De meest bekende beugel is de slotjesbeugel. Deze wordt door een tandarts of orthodontist geplaatst en kan niet zelf uit de mond gehaald worden. De slotjesbeugel is een beugel waarbij er slotjes op de tanden worden geplakt. In deze slotjes wordt er een draad geplaatst die ervoor zorgt dat de tanden recht komen te staan. Het draad is flexibel en thermisch gevoelig. Na een bepaalde tijd kunnen er ook elastiekjes aan de beugel geplaatst worden. Deze moeten dan na een bepaalde tijd verwisseld worden. Eens in de zoveel tijd wordt de beugel dan ook aangetrokken om de juiste resultaat te creëren, dit kan in het begin onprettig voelen, omdat de tanden moeten wennen aan de spanning.

De verlossing

Dan zijn er alweer een paar jaar voorbij en mag je beugel eruit. Dit is voor bijna iedereen altijd een enorm fijn moment. 

Wanneer de beugel eenmaal los is, moeten er nog foto’s gemaakt worden. In de meeste gevallen is het ook zo dat er een gebitsmodel wordt gemaakt van klei, die je dan mag meenemen naar huis. 

Laat de zure etenswaren nog wel even liggen wanneer de beugel eruit is, omdat je tanden nog vrij gevoelig kunnen zijn. Vervolgens is er ook een nacontrole om te bepalen of dat er nog een andere beugel nodig is, dus houd hier rekening mee. 

Lees je dit artikel en ben je tandarts? Neem een kijkje op de website van All Dent voor meer artikelen en producten. Bijvoorbeeld verlichting tandartspraktijk

 

 

Tags:

Registreer u vandaag nog en word lid van ons platform

Wil jij jouw blogs delen en een breed publiek bereiken? Wacht niet langer en registreer je vandaag nog op Gouden-tip.nl

Gerelateerde artikelen die u mogelijk interesseren

Gerelateerde berichten

Wat houdt een legaat in bij een erfenis?

Het overlijden van een van je ouders is de start van een moeilijke periode. Er komt veel verdriet bij kijken als een ouder er niet meer is, maar daarnaast moet er nu ook veel geregeld worden. Denk aan het regelen van een begrafenis, rouwkaarten die verstuurd moeten worden en, indien het om je laatste ouder gaat, rekeningen die moeten worden opgezegd. Er is zoveel dat op je afkomt dat je bijna geen tijd overhoudt om te rouwen. En als de hiervoor genoemde beslommeringen achter de rug zijn, staat het volgende aandachtspunt al op je te wachten: de erfenis. Wat is er bepaald in het testament, hoe gaat deze vereffend worden en wat houden alle bepalingen in het testament eigenlijk in? Een advocaat Familie-Erfrecht helpt je hierbij. Niet alleen neemt deze specialist je de grootste zorgen uit handen, hij vertelt je ook wat bijvoorbeeld een legaat precies inhoudt. Waar moet je

Gepubliceerd door Gouden Tip.nl