Gouden Tip
Image default
Aanbiedingen

Zonnepanelen een goede investering

Natuurlijk is je eigen elektriciteit produceren erg waardevol. Voor veel huiseigenaren is het daarnaast een verrukkelijk idee om zelfbewuster en duurzamer te leven. Zonnepanelen zijn goed voor het milieu maar ook nog eens heel goed voor je eigen portemonnee. Je behaalt immers meer rendement uit je spaargeld met zonnepanelen dan op de bank. Wist je trouwens dat je de kosten van zonnepanelen gemiddeld binnen 7 jaar hebt terugverdiend? En dat je minimaal 25 jaar kunt genieten van de zonnepanelen? Bovendien krijg je nu de btw over de gehele aankoop terug én kun je daarnaast ook nog eens profiteren van gunstige leningen en subsidie.

Je eigen stroom opwekken: dé reden voor zonnepanelen

Waarom willen mensen hun eigen elektriciteit produceren? Vanzelfsprekende reden is natuurlijk om de elektriciteit zelf te consumeren! Minder elektriciteit afnemen van de netbeheerder, een beetje onafhankelijker worden van de prijsafspraken met de elektriciteitsleverancier, van de (on)zekerheid van de energievoorziening. Dit zijn de veelzijdige motiveringen voor het (laten) installeren van zonnepanelen.

Zelf elektriciteit opwekken: heeft het zin?

In principe, ja! Je eigen elektriciteit opwekken is om verschillende redenen zinvol:

  • Met zonnepanelen kan elektriciteit worden opgewekt tegen een lagere prijs per kilowattuur dan de elektriciteitsleveranciers de eindverbruikers bieden.
  • Zonnepanelen verhogen de waarde van je eigen woning, en het zorgt voor duurzame energie.
  • Door zelf je elektriciteit te produceren bescherm je het milieu. Zonnepanelen wekken gedurende hun lange levensduur van ongeveer 25 jaar zelfs meer elektriciteit voor je op dan er ooit aan de productie van alle componenten van zonnepanelen werd besteed.
  • Hoe meer elektriciteit wordt opgewekt uit regeneratieve energiebronnen, des te sneller kan een einde worden gemaakt aan de vernietiging van landschappen door andere vormen van energieopwekking. Ook is het zoeken naar een definitieve opslagplaats voor kernafval nog steeds niet voltooid sinds het commerciële gebruik van kernenergie in 1962 begon.

Welk dak is geschikt voor zonnepanelen?

De plaatsing van zonnepanelen op daken met een zuidelijke oriëntatie is het meest ideale uitgangspunt. Toch kunnen ook daken met een oostelijke of westelijke oriëntatie geschikt zijn. Daken op het oosten en westen kunnen bijzonder geschikt zijn voor zonnepanelen als je overdag werkt en vooral ’s morgens en ’s avonds elektriciteit wilt opwekken en gebruiken. In uitzonderlijke situaties kunnen zelfs daken op het Noorden geschikt zijn voor het plaatsen van zonnepanelen. De tijd laat echter overal zijn sporen na. Ook op een dag dat dagelijks aan het weer wordt blootgesteld. Daarom wordt aanbevolen om dakbedekkingen ouder dan 20 jaar vooraf door een dakdekker te laten controleren. Zolang het dak structureel geschikt is, staat niets de installatie van zonnepanelen in de weg – zelfs niet op wat oudere daken. Voor meer vragen, neem contact op met Veba.